Kleinere header

Recent nieuws

Belgium Beach Camp in Blankenberge

Meer weten

Volgende workshop

Training Day met Serge Bridoux op 19 Januari

Meer weten
Volg ons op
Facebook

Biografieën

Tijdens zijn jeugd leerde Imi worstelen, boksen en gymnastiek (turnen). In 1928 won hij het Slovaakse jongeren-kampioenschap worstelen en in 1929 het kampioenschap voor volwassenen. In hetzelfde jaar werd hij eveneens kampioen boksen en gymnastiek (turnen).

In het volgende decennium waren Imi’s sportactiviteiten voornamelijk gefocussed op het worstelen, als prof-sporter en als trainer. Midden jaren 30 veranderde het sociaal klimaat in Bratislava. Fascistische en anti-semitische groepen kwamen tevoorschijn, vastberaden om de Joodse gemeenschap te storen en lastig te vallen.

Imi werd de leider van een groep Joodse jongeren, waarvan de meesten ervaring hadden met boksen, worstelen of gewichtheffen. Deze groep had als doel om te verhinderen dat de anti-semitische fakties de Joodse buurt zouden binnendringen. Tijdens de daaropvolgende jaren werd Imi regelmatig gedwongen om deel te nemen aan straatgevechten; dit bracht hem een duidelijk inzicht bij van de verschillen tussen confrontaties op straat en kampioenschapsgevechten.

In 1940, op dertigjarige leeftijd, gedwongen om aan deze situatie te ontsnappen, stapt Imi aan boord van de laatste boot van migranten met als bestemming Israël.

Bij de aanvang van dit avontuur, tijdens het bevaren van de Donau en van de Egeïsche Zee, sprong Imi een aantal keren in het water om mede-passagiers te redden of om zakken voedsel terug te halen, met een zware oorinfectie, die hem bijna het leven kostte, als gevolg.

Eens Imi’s gezondheid was hersteld, vervoegde hij het Tsjechishe Legioen, dat onder leiding stond van het Britse Leger. Zijn eenheid diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Libanon, Libië en Egypte. Bij zijn vertrek in 1942 kreeg hij zijn toegangsbewijs naar Israël.

In die periode maakten een aantal van Imi’s vrienden en oudstudenten deel uit van de Hagana verzetsbeweging, die de voorloper was van de IDF (Israeli Defence Forces). Ze stelden Imi voor aan Generaal Itzchak Sadeh, hoofd van de Haganah die hem onmiddellijk aannam, gezien zijn duidelijk aantoonbare vaardigheden in lijf-aan-lijf gevechtstechnieken.

Imi begon in 1944 de Israëlische strijders te trainen in domeinen als lichamelijke opvoeding, zwemmen, mes-gevechten en verdedigingen tegen mes-aanvallen. Hij trainde in die periode meerdere elite-éénheden van Haganah, zoals Palmach en Palyam, evenals groepen politie-officieren.

In 1948 werd hij Hoofd-Instructeur voor Lichamelijke Opvoeding en Krav Maga bij de Gevechtsschool. Tijdens de 20 jaar die hij in dienst was van de IDF, kreeg Imi de mogelijkheid om zijn unieke zelfverdedigings- en lijf-aan-lijf gevechtsmethode te verfijnen, waardoor de erkenning van de hoogste bevelhebbers van Israël steeds toenam.

Eens Imi zijn actieve dienst had verlaten, begon hij Krav Maga aan te passen voor burgerlijke behoeften, en ontwikkelde hij een systeem om bedreigingen in het dagelijks leven het hoofd te kunnen bieden.

Samen met zijn senior-instructeur en oud-leerling Eyal Yanilov, legde Imi de fundamenten van de ontwikkeling van Krav Maga als volledig systeem. Hoewel zij veel veranderingen aanbrachten, bleef Krav Maga trouw aan de principes van eenvoud, doeltreffendheid en realisme.

Imi en Eyal richtten de eerste Krav Maga Vereniging op in 1978. In 1992 formuleerde Imi de wens om een internationale vereniging op te zetten om op het internationale karakter van Krav Maga te duiden. In 1995 kwam zijn droom tot werkelijkheid toen de Internationale Krav Maga Federatie (IKMF) opgericht werd te Netanya, Israël.

Sindsdien wint Krav Maga steeds meer bekendheid zodat IKMF vandaag verenigingen telt in Israël, het Verenigd Koninkrijk, Australië, De Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, België, Zweden, Finland, Noorwegen, Polen, Brazilië, Thailand en nog talrijke andere landen.

Het wordt als dagelijkse basis gebruikt door de IDF, de Israëlische politie en talrijke elite-éénheden. Krav Maga is ook, zoals Imi verlangde, de voornaamste bron van zelfverdediging geworden op burgerlijk vlak.

Imi Lichtenfeld heeft ons verlaten op 8 januari 1998, op 88-jarige leeftijd.

Tot de jaren 80 was Eyal de hoogste assistent van Grootmeester Imi, en een van zijn trouwste leerlingen. Actief sinds 1973 op het gebied van Krav Maga, is hij heden ten dage de hoogste instructeur. Eyal is de enige die de hoogste graad heeft, toegekend door Imi zelf (Master Level 4/Expert Level 8) en die het unieke "Founders Diplomoa of Excellence" heeft.

Hij begon zijn training met Eli Avikzar (op dat moment de hoogste in graad) en begon snel daarna te trainen met Imi zelf. Kort daarna, nadat Imi hem aan het hoofd van het professionele comité van Krav Maga plaatste, werd Eyal verantwoordelijk voor het voorbereiden en up-to-date houden van de Krav Maga lessen. Het was ook zijn taak om de kennis, de aanpassingen van de technieken en de laatste trainingsmethodes aan andere instructeurs door te geven.

Sinds het overlijden van de stichter Imi Sde-Or, is het de taak van Eyal om de grondbeginselen van Krav Maga en de hieruit voortvloeiende technieken te verklaren en bij te houden.

In 1981 onderwees Eyal Yanilov de Krav Maga technieken aan Amerikaanse burgers, en sindsdien heeft hij in vele landen les gegeven, onder auspiciën van het Israëlische Ministerie van Onderwijs en de International Krav Maga Federation (IKMF).

Hij en zijn meest begaafde leerlingen fungeren als lokaal directeur of hoofdinstructeur in hun landen, en zij zijn de drijvende kracht achter de wereldwijde uitbreiding van Krav Maga.

De heer Yanilov is afgestudeerd aan de School for Trainers and Instructors aan het "Wingate Institute for Sport and Physical Education", en is ingenieur electriciteit van beroep. Hij heeft ook enkele jaren training gegeven aan elite-eenheden van anti-terreur organisaties.

Sinds het begin van de jaren 80 richten de lessen van Eyal zich naar een ruim publiek: burgers komen de technieken van self-defense aanleren, evenals militaire eenheden, politiediensten, lijfwachten, speciale eenheden, ant-terreur eenheden, en veiligheidsdiensten uit Israël, Europe, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

Het voornaamste doel van de heer Yanilov is de toekomstige instructeurs van Krav Maga in de wereld op te leiden. Initiatieven in deze richting worden door hem ten zeerste op prijs gesteld.

Hij begon Krav Maga te onderwijzen, en werd in 1999 IKMF instructeur.

Serge is psychotherapeut van opleiding, en een gepassioneerd autodidact en perfectionist met een specifieke interesse voor o.a. voeding, dieet, fysiologie, personal coaching, pedagogie en filosofie. Zijn interesse voor andere sportdisciplines zijn onder meer atletiek en paardrijden.

Zijn expertise in het domein van Krav Maga is de vrucht van verschillende opleidingen en opzoekingswerk. Zijn levensstijl, kennis van pedagogiek en zijn kennis van de menselijke natuur maken van hem een all-round instructeur. Hij is gecertifieerd door Eyal Yanilov (oprichter van KMG), en is hoofdinstructeur voor Belgë en het Groothertogdom Luxemburg.